logo
Vreau să fac vinul meu

Vreau să fac vinul meu

Imediat după cel de-Al Doilea Război  Mondial, Charles de Gaulle se întreba: „Cum poți conduce o țară în care există trei sute de feluri de brânză?”.  Președintele francez nu era desigur familiarizat cu situația din România, unde fiecare gospodar își dorește să facă „vinul lui”. Pe de altă parte, fondurile europene, dar și oportunitățile de piață au dus la apariția a nenumărate crame mici, care valorifică producția de pe plantații de viță-de-vie de 10-40 de hectare. 

Cum se pot obține vinuri de calitate în cantități reduse?

În cele ce urmează, nu intrăm în detalii cu privire la calitatea strugurilor sau la soiuri. Ceea ce trebuie să înțelegeți atunci când vreți să faceți cantități mai mici sau mai mari de vin este că nu mai putem aplica modelul tradițional românesc, în care strugurii trec printr-un zdrobitor, mustul fermentează, se limpezește și apoi nu mai suferă niciun tratament chimic. 

Vinificația face parte din industria alimentară și deci are nevoie de standarde tehnologice și de curățenie compatibile cu secolul XXI. E mai puțin important cât de mare este, de pildă, zdrobitorul în raport cu curățenia și eficiența lui. De asemenea, vasele care intervin în tot procesul de vinificație trebuie să respecte norme igienico-sanitare, dar și de construcție. Într-o vinificație corectă intervin procese precum dezciorchinarea sau filtrarea, foarte simplu de realizat în gospodărie folosind, de pildă, aparatele și utilajele disponibile aici la Magazinul Fermierului

Un aspect de o importanță deosebită, dar pe care foarte puțină lume îl cunoaște este că alcoolul din vin apare în urma unei fermentații realizate de o drojdie, Saccharomyces Cerevisiae. Aceasta este o denumire generică pentru foarte multe drojdii, majoritatea sălbatice. Lăsat să fermenteze „de capul lui”, vinul se va folosi de aceste drojdii ale căror spori există peste tot. Iar rezultatul va fi unul perfect imprevizibil. Modalitatea modernă de a controla fermentația, din care decurge apoi tăria alcoolică și concentrația de zahăr a vinului este folosirea unor drojdii selecționate, care vor prelua procesul de fermentație, aducând vinul în punctul dorit și potențându-i aroma. Cu alte cuvinte, o drojdie poate fi programată genetic să-și înceteze activitatea atunci când vinul a ajuns la 14 grade alcoolice și zece grame de zahăr la litru. 

Ca orice industrie, vinificația are nevoie de tot felul de accesorii care ușurează munca. Cele profesionale asigură o calitate superioară a vinului și se regăsesc în zona de fermentatoare, sticle, capișoane, picurătoare, dopuri și multe altele. 

Concluzia este că puteți să vă faceți propriul vin care să aibă calități identice cu cel scump, din comerț sau din restaurante. Calea de urmat este însă una a tehnologiei, a sculelor și utilajelor secolului XXI.

Magazinul Fermierului va fi încântat să vă fie partener în călătoria miraculoasă a descoperirii felului în care se face vinul bun. 

Share This: